voorbeelden-sociaal-hondengedragSociaal gedrag van wolven

Welk sociaal gedrag moeten we vertonen om aan onze hond duidelijk te maken dat hij een lagere positie inneemt dan wijzelf? Veel kunnen we leren van hoe wolven met elkaar omgaan. We zien dan dat een ranghogere wolf zich altijd rustig, maar assertief/dominant gedraagt. Hij is zelfverzekerd, neemt verantwoordelijkheid en initiatief wanneer nodig. Tijdens een ontmoeting met een ranglagere negeert hij die, draait zijn hoofd weg, neemt een hoge houding aan. Ranglagere wolven komen naar hem toe, niet andersom. Ook zij zijn rustig, maar in tegenstelling tot de ranghogere wolf niet assertief maar deemoedig. Als de roedel op pad gaat, loopt de ranghogere wolf voorop, hij kijkt niet of de anderen meekomen, integendeel, zij dienen op hem te letten en hem te volgen. Hij heeft meestal de beste plaats, vaak de hoogste, in het territorium. Deze privileges eist hij op zonder geweld of agressie, maar wel moeten de onderlinge verhoudingen voortdurend worden bevestigd. Er is geen ruimte voor compromissen. Consequent zijn is een absolute voorwaarde.

Als we in de omgang met onze hond ditzelfde sociale gedrag vertonen, ‘begrijpt’ hij dat wij een hogere positie (dominant) innemen en zal hij zich ondergeschikt gaan gedragen (deemoedig).

Sociaal gedrag van mensen tegenover honden

We gaan niet naar onze hond toe om hem te begroeten, maar laten hem naar ons toe komen. Als hij dan ‘blij’ op ons af komt, negeren we hem, we draaien ons van hem af, we blijven rechtop staan en gaan niet in op zijn begroetingsgedrag. Tijdens de wandeling lopen wij altijd voorop, wij bepalen de route, we nemen initiatief en verantwoordelijkheid. Als we andere honden tegenkomen, bepalen wij of er een ontmoeting plaatsvindt, niet de hond. In huis ligt de hond niet op de bank of op bed, dat zijn onze plaatsen, privileges waar hij geen recht op heeft. Als de bel gaat en er bezoek komt, nemen wij als eerste het initiatief om de mensen binnen te laten, onze hond blijft passief, rent niet naar de deur, maar wacht op onze reactie. Wij blijven onder alle omstandigheden de verantwoordelijkheid op ons nemen, dat is ‘de prijs die we betalen’ voor onze hoge rangpositie. De hond is van ons afhankelijk, maar hij heeft de zekerheid dat er voor hem wordt gezorgd en dat hij veilig kan opgroeien en leven in een stabiele leefomgeving.

Duidelijke verhoudingen binnen de leefgemeenschap/roedel scheppen rust en stabiliteit. We bevorderen met het genoemde sociale gedrag het welzijn van onze hond, hij zal hier wel bij varen. Dan zal hij ons vertrouwen en zekerheid bij ons vinden: hij is ‘gelukkig’.

Wie ben ik

Joep de Keyzer
  • Joep de Keyzer

  • Gediplomeerd hondengedragstherapeut
  • Ervaren docent en coach
  • Expert op het terrein van gedragsleer en het natuurlijk gedrag van de hond

Contact

Nieuwsgierig geworden. Heeft u vragen. Of wilt u afspreken? Neem contact op!

  • Praktijk voor hondengedrag Lykeios

  •  Peeskesweg 2, 7041 CB 's Heerenberg
  •   06-23914292
  •   info@lykeios.nl
  • Dierenkliniek de Pijp

  •   Ceintuurbaan 199, 1074 CV Amsterdam
  •   020-26119548
  •   info@dierenkliniekdepijp.nl